A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Ресурсна кімната у закладі освіти як спеціально організований простір

Дата: 16.03.2023 14:42
Кількість переглядів: 178

  Інклюзивна освіта- перший крок до визнання ціннісної значимості і поваги до особистості кожної дитини, прийняття її індивідуальності та неповторності, забезпечення її подальшого повноцінного та гідного життя в суспільстві.


  Для забезпечення прав і можливостей осіб з особливими освітніми потребами, здобуття ними освіти з урахуванням їх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів, в закладах освіти створюється інклюзивне освітнє середовище - сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їх потреб та можливостей.

  Кожен заклад освіти впроваджує інклюзивний принцип навчання з організацією ресурсних кімнат. У 2022/2023 навчальному році у Турійській територіальній громаді інклюзивне навчання організоване для 39 учнів з ООП у 12 закладах загальної середньої освіти, для 2 дітей з ООП у двох закладах дошкільної освіти. Працюють 37 асистентів вчителів та вихователів. Згідно законодавства, за рахунок коштів державної субвенції, спрямованої на підтримку осіб з ООП, створено ресурсні кімнати та куточки для ефективного проведення корекційно-розвиткових занять, закуплено обладнання , засоби корекції психофізичного розвитку, а також дидактичні матеріали.
 

  Ресурсна кімната – це спеціально організований освітній простір, спрямований на гармонійний, емоційний, психічний та фізичний розвиток дитини, групи дітей з особливими освітніми потребами. Організація простору вресурсній кімнаті відбувається завдяки розділенню його на зони: навчально-пізнавальну та побутово-практичну.


 До навчально-пізнавальної  зони відноситься:
  робоче місце вчителя,
 індивідуальні місця для навчання (парти),
 місце для групових та індивідуальних занять,
 сенсорний куток,
 ігрова зона.

 

Простір побутово-практичної зони обладнується кухнею та їдальнею. У цій зоні діти здобувають і засвоюють навички самообслуговування, які допоможуть їм адаптуватися та інтегруватися у суспільство. Робоче місце вчителя обладнано комп’ютерним, мультимедійним і демонстраційним оснащенням, меблями, допоміжними засобами та матеріалами.


 Індивідуальні місця дітей – навчальні парти, стільці регулюються  за висотою, висота має бути виставлена індивідуально для кожного учня, щоб запобігти негативному впливу на опорно-руховий апарат дитини. Для дітей з порушеннями в роботі опорно-рухового апарату застосовується стіл-парта , що дає можливість дитині приймати участь в усіх навчально-виховних процесах. Місце для групових та індивідуальних занять обладнано меблями спеціального  призначення, корекційними засобами навчання і спеціальними
тренажерами, а також столом і стільцями для групової роботи.


 Сенсорний куточок в ресурсній кімнаті створений з метою релаксації і для проведення корекційної роботи психолога. Використання піскотерапії, обладнання для мозочкової стимуляції, обладнання для сенсорної стимуляції дозволяє зняти психоемоційне напруження, розвивати та вдосконалювати сенсорні, вестибулярні і рухові можливості дітей.


 Ігрова зона – це місце для творчості та ігор. Куточок для творчості наповнений мольбертами, наборами для творчості, фарбами, розмальовками, наборами для ліплення. Все це слугує чудовим інструментом для розвитку творчого потенціалу, фантазії, уяви, а також розвантаженню нервової системи.


  Підбір дидактичних та розвиваючих іграшок для ресурсної кімнати здійснюється з урахуванням індивідуальних та особливих освітніх потреб учнів.
Настільні ігри, конструктори, головоломки, мозаїки, шнурівки і соціально- комунікативні іграшки сприяють розвитку дрібної та загальної моторики,координації рухів, логічного мислення, пам’яті, уважності і інтелектуальних можливостей учнів. Здобування нових знань, освоєння нових навичок, формування правильних еталонів найкраще діти засвоюють в ігровій формі. В ігровій зоні ресурсної кімнати панує невимушена, творча, пізнавально- розважальна атмосфера, в такому середовищі найоптимальніше встановлювати та налагоджувати зв’язок педагога з дітьми і дітей між собою. Ігрова діяльність спонукає дітей до комунікації, вчить їх грати в команді, що безумовно має значний вплив на загальний, психічний і емоційний стан дитини, допомагає оволодіти та засвоїти навички спілкування і поведінки в суспільстві.

  Спеціально організований освітній простір у ресурсній кімнаті дає змогу кожній дитині реалізувати своє право на освіту, максимально розкрити освітній і особистісний потенціал та подолати бар’єри соціалізації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора