A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Роль розмальовок у розвитку дитини

Дата: 27.10.2020 11:49
Кількість переглядів: 2093

Для чого потрібні розмальовки?

Розфарбовування картинок – процес творчий і дуже захоплюючий, він є яскравим прикладом того, як можна розважити свого малюка з користю. Не варто недооцінювати важливість цього процесу, він далеко не обмежується лише розвитком дрібної моторики дитячих ручок, але здатний на багато більше.

Природньо, що картинки-розмальовки для дівчаток і для хлопчиків, в більшості своїй будуть значно відрізнятися один від одного, і якщо дівчатка воліють прикрашати принцес, фей і квіти, то хлопчикам більше до душі машини, динозаври і супергерої. Але ні в якому разі не звужуйте коло інтересів ваших крихіток по цим вимогам, і, якщо, наприклад, ваша дочка цікавиться роботами або динозаврами, задовольніть її цікавість. На щастя, сьогодні для того, щоб вибрати щось, батькам навіть не доведеться йти в дитячий магазин і вибирати потрібні книжки, адже вони можуть просто роздрукувати розмальовки для своїх малюків, вибравши їх в Інтернеті. Але, давайте докладніше зупинимося на користі самого процесу і його важливості для малюків.

 А в чому ж користь розмальовки?  

1. Малюк, розмальовуючи якийсь об'єкт, знайомий або незнайомий для нього, поповнює свої знання про форму, колір цього об'єкта, розвиває спостережливість. Спочатку на малюнку і сонце може виявитися зеленим, і крокодил помаранчевим. Все нормально: дитина пізнає світ, переносить його на аркуш паперу, намагаючись відтворити кольори цього світу. Це не просто. Можна поговорити про призначення або властивості і якості того, що дитина розмальовує. Тим самим ми розширюємо кругозір дитини. А для початку вибирайте знайомі для малюка предмети: м'яч, брязкальце, яблуко.
2. При розмальовуванні розвивається дрібна моторика і кисть руки, що, як відомо, безпосередньо пов'язане з розвитком мислення малюка, а також з успішністю освоєння навичок письма. Спочатку розмальовки не повинні містити дуже багато дрібних деталей, які необхідно розфарбувати.

Малюнки повинні мати широкий контур – близько 1 сантиметра. За такий контур буде складно вилізти невпевненій ручці малюка. Це дозволяє приховати природні похибки і додає впевненості в собі. Обриси картинок повинні бути плавними, без кутів і складних вигинів. У міру дорослішання дитини і освоєння техніки розфарбовування кількість дрібних деталей на малюнку збільшується, і сама фігура стає більш складною.
3. Крім моторики розвивається і вольова сфера малюка: адже йому потрібно дуже постаратися, щоб не вийти за межі малюнка, потрібно навчитися контролювати натиск олівця, щоб не порвати папір. Розмальовування розвиває посидючість і увагу дитини.

4. Розмальовки – шлях в світ образотворчого мистецтва, у світ творчості, це розвиток художнього смаку малюка. Можна запропонувати дитині підмалювати, домалювати, придумати сюжет малюнка, спираючись на зміст розмальованого. Змішування фарб, отримання нових кольорів і відтінків теж є процесом досить творчим, пізнавальним, цікавим і навіть «чарівним» для малюка. Дитині сподобається, якщо ви влаштуєте невеликий вернісаж її робіт, покажете її розмальовки рідним і друзям. Це допоможе їй бути більш впевненою в своїй діяльності.
5. Розмальовування передбачає вдосконалення і в складності малюнка, і у виборі інструментів.
Спочатку це взагалі може бути розфарбовування пальчиками за допомогою води (є такі розмальовки), потім олівці, фарби. Коли малюк почне працювати з фарбами, подбайте про те, щоб поруч не було того, що може бути зіпсоване фарбою.
6. Навчайте дитину робити вибір. Для цього бажано, щоб розмальовки були на окремих аркушах, з яких дитина і буде вибирати те, що їй подобається. Коли вибір зроблений, інші розмальовки приберіть від дитини. Привчайте доводити почате до кінця. Якщо помічаєте, що дитина не справляється з розмальовуванням, то наступного разу запропонуйте їй більш прості картинки, які вона зможе розфарбувати повністю.
7. Займатися можна в парі: мама або старша дитина малює фігуру, а малюк її розфарбовує. Таким чином, ми розвиваємо і навички взаємодії малюка з іншими.
Зверніть увагу на кольори, які вибирає дитина – це може стати таким собі діагностичним моментом при розфарбовуванні.

 

Як підібрати розмальовку для дитини?
Вибираючи розмальовки, потрібно насамперед орієнтуватися на вік вашого чада і його переваги. Хлопчикам зазвичай подобаються зображення техніки, динозаврів, супергероїв. Дівчата будуть у захваті від альбомів з картинками поні, букетів, метеликів або принцес.
Якщо слідувати простим правилам, ви точно не помилитеся у виборі розмальовки:
- Купувати їх можна дітям вже з двох років. Але для маленьких вибирайте прості малюнки з великими елементами. Причому контури повинні бути товстими, а папір – щільним, щоб дитина не порвала
листки.

Трилітні вже краще справляються з координацією рухів руки, тому можуть розфарбовувати акуратніше. Але вони непосидючі, а тому краще купити альбом з картинками для фарб, а не олівців.

 Дошкільнятам варто купити альбоми з більш складними зображеннями і тонкими контурами. А ще надайте дітям вибір художнього засобу. Запропонуйте їм фарби, фломастери і олівці.

Школярам вибирають розмальовки з додатковим місцем для малювання, щоб вони могли самостійно домалювати деякі елементи до наявного контуру. Ще є навчальні або розумні розмальовки, в яких дитина не тільки зафарбовує картинки, а й вчиться чогось додатково.

Наприклад, знаходить і розфарбовує букви, цифри, вирішує логічні завдання, математичні приклади, з'єднує точки, відповідно до цифр. Такі розмальовки готують дитину до школи, розвивають мислення, тренують пам'ять.

Розмальовки бувають з наклейками, де дитині пропонується не тільки розфарбувати картинки, а й клеїти в певному місці наклейки, що входять в комплект. Додаткове завдання дітьми сприймають з ентузіазмом, до того ж вони несуть розвиваючу функцію.

Останнім часом в інтернеті з'явилося багато розмальовок онлайн, які популярні серед дітей, але особливої користі від них немає, дитина тільки зайвий час проводить за комп'ютером. Краще зупинитися на традиційних, паперових розфарбовуваннях. Дитячі розмальовки – це простий і економічний спосіб розвитку дитини, кожен батько зможе знайти гроші на олівці і розмальовку. Користь розмальовок безсумнівна, головне, батьки повинні підбирати розмальовки, керуючись смаком і уподобаннями дитини. Обов'язково хваліть дитину, навіть якщо її малюнки не чіткі, а контури не дотримано. Дітям важливо відчувати інтерес і підтримку батьків, тоді вони будуть впевнені у власних силах і зможуть розвивати свої навички в подальшому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора