A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Відбувся семінар-практикум з елементами тренінгу «Нетрадиційні роботи з розвитку мовлення дітей дошкільного віку» для батьків

Дата: 18.02.2021 11:43
Кількість переглядів: 443

Сьогодні, 17 лютого 2021 року, в комунальній установі «ІРЦ» Турійської селищної ради відбувся семінар-практикум з елементами тренінгу «Нетрадиційні роботи з розвитку мовлення дітей дошкільного віку» для батьків, діти яких мають порушення мовлення. Відкрила семінар директор ІРЦ Каліщук Т.Ф., розповівши про роль ІРЦ у забезпеченні ефективності навчання та супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

   Так створена людина, що їй замало просто чути звуки. Вона намагається їх відтворити органами мов­леннєвого апарату. Багато дітей до того, як вимовити  слово машина, називають її звуком, що нагадує ревін­ня мотора, згодом він перетворюється на звук клаксона (бі-бі), і тільки потім вимовляється саме слово. У кожної дитини по-різному відбувається вимова кожного слова. Пов'язане це з недостатньо натренованими м'язами язика. І по­ки дитина не налагодить роботу органів мовленнєвого апарату, вона вимовлятиме слова неправильно, неви­разно, не дотримуючись порядку звуків і складів у слові, із численними замінами складних звуків простішими, тими, що виходять.

    Артикуляційна гімнастика є основою формування мовних звуків - фонем і корекції порушень звуковимови будь-якого походження; вона включає вправи для тренування рухливості органів артикуляційного апарату, відпрацювання певних положень губ, язичка , м'якого піднебіння, необхідних для правильного вимовляння, як всіх звуків, так і кожного звуку тієї чи іншої групи. А щоб дитині хотілося виконувати ці вправи,  фахівець ІРЦ Федорченко Л.А. запропонували батькам артикуляційні вправи зі смаколиками, які можна використовувати  з дитиною дома. Також показали вправи для розвитку правильного дихання, розвитку дрібної моторики.

   Вчитель-реабілітолог  Маріанна Шавалюк  розповіла  про використання ЛФК у роботі з дітьми з порушенням мовлення, де на корекційно-розвиткових заняттях можна використовувати вправи на загальну , дрібну моторику та терапію сенсорної інтеграції.

  Практичний психолог Лариса Федорченко продемонструвала низку ігор, які варто грати з дитиною для запуску мовлення в домашніх умовах.

   Про формування звуконаслідувань, вивчення з дитиною простих слів та фраз розповіла вчитель-дефектолог Коптєва Н.М. і показала деякі види ігор для запуску мовлення, які можна виконувати з дітьми в домашніх умовах.

  Зустріч закінчилася у теплій атмосфері за чашкою ароматної кави. Учасники семінару ставили  запитання,  які їх цікавили, ділилися  своїми враженнями від зустрічі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора