A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

В Інклюзивно-ресурсному центрі відбувся майстер-клас з оформлення стрітенської свічки з елементами тренінгу

Дата: 10.02.2019 11:20
Кількість переглядів: 211

У європейських країнах постійно працюють над тим, аби створити належні умови для людей з інвалідністю, щоб вони могли жити активним життям, бути частинкою соціуму, розвиватися і здобувати необхідні їм знання. Останніми роками наша країна активно рухається в тому ж напрямі.

Напередодні релігійного свята Стрітення Господнього в комунальній установі «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області в рамках проєкту «Крок до щасливого дитинства» відбулася зустріч із батьками, які виховують діток з інвалідністю, а також з особливими освітніми потребами. У теплій, затишній атмосфері фахівці ІРЦ та гості ділилися своїми знаннями і досвідом. Захід відкрили Турійський селищний голова Олексій Безсмертний і менеджер проєктів Турійської ОТГ Галина Абрамчук. Вони наголосили, що подібні зустрічі потрібно організовувати якомога частіше, аби разом, у тісній співпраці долати труднощі, з якими стикаються батьки та їхні дітки з особливими потребами. А ще побажали побільше тепла і світла у серцях та житті кожного, хто завітав в той день на організований ІРЦ майстер-клас з елементами тренінгу, який носив назву «Інклюзія в освітньому просторі: теоретичні і практичні аспекти». Під час розмови не раз піднімалася тема необхідності створення у Турійську громадської організації людей з обмеженими фізичними можливостями.

 Як це зробити, наскільки така організація може бути дієвою розповіли гості з Ковеля – представники громадської організації «Асоціація осіб з інвалідністю «Добродія в дії»». На підтвердження того, що люди з інвалідністю можуть і мають бути активними, вони продемонстрували відеоролик своєї діяльності за минулий рік. Апелюючи до батьків, голова громадської організації Володимир Кравчук наголошував, що батьки, як складно їм не було б, повинні давати можливість своїм дітям вчитися бути самостійними, адже надмірно жаліючи їх, перебираючи на себе всі обов’язки, вони не дають дітям бути самостійними, здобувати навички і знання, необхідні для максимально повноцінного життя.

Своєю історією життя особливої мами поділилася мешканка Любомльського району пані Галина, а її син Олег продемонстрував, що життя прекрасне, не зважаючи ні на що. Хлопчина мріє стати психологом, а сьогодні він веде активне життя, займається плаванням (має чимало нагород), навчається у звичайній школі, до того ж відмінник. З гумором гості розповідали про різні курйози, які трапляються у них чи не щодня. Свою історію життя також розповіла ковельчанка Оля. Діяльність у громадській організації надихнула її здобувати фах журналіста. Нині дівчина навчається дистанційно і водночас є прессекретарем ГО «Добродія в дії». Тему реабілітації дітей підняла під час зустрічі мама Вікторія, мешканка села Туропин. Вона поділилася власним досвідом, розповіла, наскільки важливо давати можливість дітям з інвалідністю жити активно і закликала батьків об’єднуватися, спілкуватися і співпрацювати, бо разом легше долати труднощі, адже дуже важливою є і моральна підтримка один одного.

На продовження теми реабілітації  дітей з інвалідністю до слова запросили Наталію Повшук, завідувача сектору по роботі осіб з інвалідністю управління соціального захисту.

Про інклюзивне навчання, роль у цьому процесі інклюзивно-ресурсних центрів розповіла директор ІРЦ Турійської селищної ради Тетяна Каліщук. Вона ознайомила присутніх із нововведеннями в нормативній базі інклюзивного навчання, розповіла різні нюанси про надання дитині асистента  під час навчального процесу.

Спілкування відбувалося у дружній теплій атмосфері. Прозвучало чимало запитань, на які фахівці охоче давали відповіді.

Пізніше учасників заходу запросили на майстер-клас з прикрашення стрітенської свічки, який організували працівники Будинку дитячої творчості Турійської ОТГ. Оксана Сичик, керівник гуртків-методист БДТ, насамперед зробила короткий екскурс історії свята, традицій, а також розповіла про силу стрітенської свічки. Учасникам творчого заходу подарували буклети. А потім закипіла робота над власними виробами. Натхненно, проявляючи фантазію, кожен учасник майстер-класу прикрашав стрітенську свічку за власним смаком.

А на завершення – дружнє фото на згадку про цікаво проведений день, кава, пісні під акомпанемент гітари Володимира Лисюка та щира розмова.

Цікавим і змістовним цей день був не лише для батьків. Працівники інклюзивно-ресурсного центру подбали про дозвілля дітей, на них чекав калейдоскоп веселих та розвиваючих ігор і солодкий стіл.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора