A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

06 вересня 2022 року в ІРЦ відбулася нарада - семінар асистентів вчителів інклюзивного навчання

Дата: 08.09.2022 10:26
Кількість переглядів: 73

  Наша країна розпочала  навчальний рік в зовсім нових для себе умовах, які є досить непростими для вчителів, батьків та їх дітей, а особливо для учнів з особливими освітніми потребами. Саме цією категорією юних здобувачів освіти опікується наш Інклюзивно-ресурсний центр, визначаючи відповідні рівні та типи труднощів, які виникають при їх взаємодії з освітнім середовищем.  Інтелектуальні, навчальні, функціональні, фізичні, мовленнєві, соціоадаптаційні труднощі, що мають різний ступінь вираженості і потребують відповідно різного виду допомоги. Таку допомогу - психолого-педагогічний супровід в закладах загальної середньої освіти здійснює  ціла команда фахівців, в тому числі асистенти вчителів і фахівці (консультанти ) ІРЦ . А для якісної та ефективної роботи необхідна безпосередня взаємодія останніх.  Саме з такою ціллю, яка була успішно досягнута,  6 вересня 2022 року в приміщенні комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області відбулась нарада-семінар для асистентів вчителів інклюзивного навчання під назвою “Взаємодія фахівців ІРЦ з комондою психолого-педагогічного супроводу щодо надання підтримки дітям з особливими освітніми потребами в навчальному середовищі ЗЗСО”.

            На зустрічі усіх присутніх керівник ІРЦ Каліщук Тетяна Феодосіївна ознайомила з нормативно-правовим забезпеченням організації інклюзивного навчання в ЗЗСО та їх останніми змінами. Гості закладу разом із фахівцями ІРЦ розглянули питання законодавчого підґрунтя праці асистента вчителя, опрацьовували проблемні моменти, які виникають під час виконання асистентами своїх посадових обов’язків, та обговорили труднощі, які виникають під час роботи з особливими дітками.

 Фахівець (консультант) ІРЦ ( вчитель-реабілітолог) Шавалюк Мар’яна Вікторівна ще раз нагадала про категорії труднощів та рівні підтримки дитини в контексті комплексної оцінки розвитку дитини. Про організацію роботи команди супроводу розповіла Касьян Вікторія Петрівна, фахівець (консультант) ІРЦ ( вчитель-реабілітолог) . Що таке індивідуальна програма розвитку і як вона складається проконсультувала фахівець (консультант) ІРЦ (вчитель –логопед) Калішук Олена Леонідівна. Також дуже важливим є питання про професійну та психологічну  готовність педагогів до роботи в інклюзивному середовищі. Про це розповіла  фахівець (консультант) ІРЦ, (вчитель-дефектолог) Поліщук Світлана Степанівна. Фахівець (консультант) ІРЦ (практичний психолог) Черняк Юлія Миколаївна зробила акцент на адаптації та модифікації освітніх програм для особливих дітей. Під адаптацією малося на увазі  зміна методів і способів навчання, рівня складності завдань з урахуванням індивідуальних потреб учнів з особливими освітніми потребами без зміни загального обсягу навчального навантаження та очікуваних його результатів. Паралельно з тим модифікація передбачає зміну змісту  загального обсягу навчального навантаження та очікуваних результатів. Типи, аспекти та способи подання навчального матеріалу тепер можуть змінюватися та пристосовуватися до потреб та можливосливостей дитини. Саме це і є наріжним каменем в побудові якісного освітнього інклюзивного простору при ефективній взаємодії фахівців, батьків, керівників закладів освіти, котрі безпосередньо сприяють створенню необхідних умов та забезпечують допоміжними засобами навчання, які передбачені в нормативних документах.

Сьогодення нам може принести всілякі несподіванки та кардинальні зміни обставин та ресурсів праці. Але ніщо не зможе перемогти справжнє серце педагога, який любить свою роботу та дітей, на яких вона спрямована. Такий вчитель зможе адаптувата або модифікувати будь- яке середовище та місце навчання дитини, задіяти різноманітні підручні засоби та методи, знайти мотивацію та натхнення навіть в самих найнесподіваніших речах. Але і водночас не втрачати самому своєї професійності та прагнення до перемоги.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора