A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Фацівці ІРЦ провели тренінг для батьків дітей з особливими освітніми потребами «Розуміння шляхів виховання дитини, як умова формування конструктивного діалогу в родині»

Дата: 16.09.2020 08:48
Кількість переглядів: 426

Серед різних соціальних факторів, що впливають на становлення особистості, одним з найважливіших є сім'я. Традиційно, родина – головний інститут виховання та соціальної поведінки дитини. Те, що дитина набуває в сім'ї, вона зберігає протягом усього подальшого життя. Саме у сім'ї закладаються основи особистості. Батьки дають дитині нові зразки поведінки, з їх допомогою вона пізнає навколишній світ та наслідує їх у всіх своїх діях.

Розуміючи важливість цієї теми, фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області 16 вересня провели тренінг для батьків дітей з особливими освітніми потребами, який носив назву «Розуміння шляхів виховання дитини, як умова формування конструктивного діалогу в родині».

Розпочала його директор ІРЦ Тетяна Феодосіївна Каліщук, яка розповіла присутнім про роль інклюзивно-ресурсного центру у забезпеченні ефективності навчання дітей з особливими освітніми потребами, а також ознайомила з нормативно-правовою документацією з питань інклюзивної освіти.

Провели тренінгове заняття з батьками практичні психологи ІРЦ Марія Юріївна Волошина та Лариса Адамівна Федорченко.

Під час цієї зустрічі батьки виконували різні вправи та завдання, зокрема «Знайомство», «Картопля», «Куля мрій» , а ще релаксували під чудову музику та обговорювали важливі для них питання. Була проведена мінілекція «Три шляхи у вихованні дітей».

Також практичні психологи ІРЦ ознайомили та надали фахові рекомендації батькам щодо розвитку дрібної моторики, вправ на розвиток дихання.

Підвищення виховного потенціалу сім’ї, педагогічної культури батьків можливе за умови позитивно спрямованої взаємодії родини та інклюзивно-ресурсного центру. Така взаємодія припускає рівноправні позиції педагогів і батьків у вихованні, розвитку особистості дитини.

Ключовими моментами тренінгу було донести до батьків, що:

1. Батьки – найважливіші люди у житті своїх дітей. Саме вони є першими вчителями, їх позитивний вплив – вирішальний для успіху дітей у школі та житті загалом.

2. Батьківське виховання є більш впливовим, ніж окремі методи та прийоми.

3. Існують чотири стилі батьківського виховання, але лише один з них (спрямовуючий стиль) є найбільш дієвим і результативним.

4. Чотири стилі батьківського виховання відрізняються один від одного мірою батьківської підтримки і контролю.

5. На більшість людей стиль виховання, який використовували їхні батьки, має дуже великий вплив. Зазвичай у своєму житті вони теж повторюють його. Але якщо реакція на виховання за даним стилем була негативною, вони обирають повністю протилежний стиль.

6. Зміна стилю батьківського виховання потребує часу, зусиль та бажання.

Завершилось тренінгове заняття запуском «Кулі мрій» у небо, на якій всі присутні написали свої мрії.

Під час тренінгу батьки отримали поради, які допоможуть їм в подальшому вихованні, навчанні своїх дітей, а також необхідність розуміння, що якщо дитину просто люблять усі, хто її оточує, піклуються про неї, вона не усвідомлює того, що чимось відрізняється від більшості. Адже саме щаслива сім'я є тим теплим місцем, де завжди можна знайти затишок і спокій, любов і розуміння, куди дитині хочеться повертатися і на яке завжди можна розраховувати... І тільки спільними зусиллями, доповнюючи та підтримуючи одне одного, родина та педагоги можуть досягти бажаних результатів, адже вони поєднані однією метою – повноцінно і гармонійно розвивати дитину.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора