A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Чому важливо розвивати моторику у дітей

Дата: 27.10.2020 08:30
Кількість переглядів: 231

    

Моторика – це сукупність довільних і послідовних рухів, в результаті яких можна виконати конкретне завдання, наприклад, сісти, зробити крок, стиснути кулак. Звичайно ж, для дорослих ця активність не є складною, адже за роки життя «тренувань» у них було достатньо, а для дітей зробити деякі рухи буває досить складно.

Існують два основні види моторики:

велика (загальна) – орієнтована на «автоматичні» рухи певними групами м’язів;

дрібна – стосується точних рухів руки, а також процесів, в яких потрібно координувати роботу очей і верхніх кінцівок.

Останнім часом дуже багато говорять про розвиток дрібної моторики, а загальна моторика залишається в тіні. Але вона починає розвиватися набагато раніше дрібної і має не менш важливе значення у всебічному розвитку дитини. Ця моторика закладає базу для фізичного розвитку людського організму. На цій основі трохи пізніше буде відбуватися розвиток більш точних рухів, які і є дрібною моторикою.

Плюси розвитку великої моторики:

– Удосконалення вестибулярного апарату дитини. Фізично розвинений дошкільник впевненіше почуває себе при освоєнні нових рухів. А значить буде більш впевненим у собі і успішним в колективі.

– Зміцнення всіх великих м’язів і суглобів.

– Підготовка до виконання дій з дрібною моторикою. Важко навчитися тримати ложку або виделку, олівець або ручку, якщо м’язи руки слабкі.

– Сприяє мовному розвитку.

– Забезпечує розвиток зорової і слухової уваги дитини.

– Формується міжпівкульна взаємодія. Це буде потрібно в шкільні роки, коли різні навчальні предмети вимагають роботи різних півкуль головного мозку.

– У дітей складається образ власного тіла.

Існує велика кількість різноманітних ігор та вправ, які допоможуть розвинути загальну моторику у дітей дошкільного віку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора