A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Участь керівника ІРЦ у серпневій конференції педагогічних працівників громади

Дата: 09.09.2021 12:42
Кількість переглядів: 111

  Щороку новий навчальний рік ознаменовується важливою для освітян подією – серпневою конференцією педагогічних працівників громади.

30 серпня у сесійній залі зібралася велика освітянська родина, аби проаналізувати роботу 2020/2021 навчального року, обговорити зміни, визначити напрями та пріоритети подальшої діяльності. Цьогоріч вона зібрала більшу кількість працівників освітянської сфери, адже межі Турійської громади значно розширились, і нині вона об’єднує 52 населених пункти.

Директор   комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області Тетяна Каліщук розповіла про взаємодію ІРЦ із закладами освіти. Вона  поділилася тими баченнями організації роботи, які відображені стратегією розвитку установи, планів роботи ІРЦ:

  • розвивати і представляти інклюзивність, як одну із характеристик та цінностей територіальної громади: відвідування закладів освіти з метою ознайомлення педагогічного колективу шкіл із принципами психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг в центрі, ознайомчі збори для батьків та педагогів про суть інклюзивного середовища та участі всіх учасників освітнього середовища в його забезпеченні.
  • забезпечувати популяризацію послуг ІРЦ  та необхідності звернень до нього для отримання психологічної підтримки та консультування батьків та педагогів з метою усвідомленого вибору форми навчання дитини з ООП відповідно до її можливостей та потреб (підтвердження актуальності організації та надання послуг раннього втручання, основні переваги інклюзивного навчання – рівні можливості для дитини за місцем проживання в громаді і навчання з однолітками, важливість соціалізації дитини, використовуючи усі канали комунікації;
  • взаємодія ІРЦ та закладів освіти, як один із пріоритетних напрямків роботи (психолого-педагогічний супровід) (виявлення дітей, які мають труднощі у навчанні та потребують додаткової допомоги, проведення первинного прийому за участі батьків, педагогів школи та фахівців ІРЦ, формування висновку про комплексну оцінку розвитку дитини, визначення напрямків корекційно-розвиткової роботи для педагогів, розробка ІПР, участь у командах супроводу, моніторинг динаміки розвитку дитини, надання методичної допомоги щодо організації освітнього процесу та здійснення необхідних адаптацій та модифікацій освітнього процесу).

За результатами спільної діяльності ІРЦ та закладів освіти:

Комплексну  психолого-педагогічну оцінку розвитку  пройшли  258 дітей.
Видано 307 висновків про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.
Корекційно-розвиткові послуги в ІРЦ отримали 164  дитини.
Станом на 01 червня 2021 подано 53 заяви для надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг фахівцями ІРЦ.

За результатами моніторингу навчання дітей з ООП у ЗЗСО кількість дітей у інклюзивних класах збільшилася від трьох дітей до сорока п’ яти, що свідчить про те, що інклюзивна освіта в Турійській територіальній громаді набирає потужних обертів. Тому для нас дуже важливо, щоб реформа інклюзивної освіти набувала подальшого розвитку.

Визначена траєкторія впровадження інклюзивної освіти. Такий маршрут пропонується батькам для того, щоб батьки знали, що робити з висновком, куди рухатися далі. Після проведення комплексної оцінки фахівцями батьки отримують висновок з нашими роз’ясненнями щодо подальшого навчання дитини.

Співпраця та взаємодія фахівців ІРЦ  у наданні консультативно-методичної допомоги педагогам для підвищення ефективності психолого-педагогічного супроводу дитини в умовах інклюзивного навчання є багатоаспектовим та творчим процесом, що має забезпечити надання якісних освітніх послуг кожній дитині та зберегти світ дитинства!!!

Завантажити презентацію Взаємодія ІРЦ із закладами освіти: досвід і перспективи



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора