A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Турійської селищної ради Волинської області

Дитячі страхи

Дата: 10.09.2020 12:14
Кількість переглядів: 349

Страх, це одвічний супутник людини, який допомагає їй вижити на всіх етапах онтогенезу. Коли виникає загроза біологічному або соціальному існуванню, не має значення, чи є вона реальною чи тільки уявної, виникає страх.

Ми боїмося, очікуємо загрозу і починаємо шукати шляхи її подолання, включаючи реакції боротьби або втечі. Але іноді, починаючи з дитячого віку, відбувається зворотна реакція, коли дитина немов впадає в ступор, і страх стає гальмуючим активність переживанням, роблячи дитину слабкою, залежною, беззахисною. Тоді страх включається в невротичний захисний механізм і гальмує розвиток особистості дитини. Саме цей момент потрібно намагатися контролювати.

Потрібно відзначити, що більшість дітей має страхи.

Ці страхи цілком можуть бути адаптивним чинником розвитку дитини якщо:

• страх мобілізує активну діяльність;

• є регулятором проявів агресивності дитини (страх покарання);

• допомагає виділити і запам'ятати небезпечні явища життя, що в майбутньому дасть можливість уникнути небезпеки.

Дитячі страхи можна розділити:

• виходячи зі ступеня їх вираженості на: легке побоювання, боязнь чого-небудь, переляк і жах;

• по предмету страху: темряви, залишитися на самоті, змій і т. д.;

• по клінічній картині: шизоїдний страх (страх бути поглинутим, страх анігіляції), невротичний страх (страх бути відкинутим, втрати об'єкта), нарцисичний страх (втратити своє обличчя і стати нікчемним);

• по усвідомленню (свідомий і несвідомий).

До трьох років, поки у дитини ще немає межі Я і Інший, страх найчастіше буває неусвідомленим. Зате в старшому дошкільному віці інтенсивність страхів стає максимально вираженою.

Які причини дитячих страхів?

Взагалі, будь-яка травматична ситуація в житті дитини може залишити після себе слід з тривоги і страху. Якщо на дитину, наприклад, кинувся сусідський пес, то може з'явитися нестерпний жах побачивши собак, але тільки у тих дітей, які є конституційно схильними до такої реакції: тривожним і недовірливим.

Тобто, схильність до страху може виступати як вроджена особливість, але може також розвинутися за допомогою негативної внутрісімейної обстановки:

• сварки між батьками, коли дитина відчуває провину за них і боїться, що є причиною неприязні;

• авторитарний стиль виховання і гіперопіка, коли дитину постійно утримують від потенційної загрози;

• емоційна депривація і відторгнення дитини значущим близьким;

• виражена тривога у матері;

• неповний склад сім'ї;

• рання сепарація від матері або симбіотичні відносини.

Як відрізнити страх патологічний від страху "нормального" вікового страху?

У разі, якщо завдяки страху виникають перешкоди в спілкуванні, соціальна дезадаптація, дитина відмовляється від деяких форм активності виходячи зі спотвореного уявлення про її небезпеки, виникає уникаюча поведінка, психосоматичні симптоми, ми можемо говорити, що цей страх патологічний.

Природні вікові страхи:

Від 0 до пів року – лякають різкі, гучні звуки, хаотичні рухи. Занепокоєння виникає, якщо базові фізіологічні потреби (тепло, сон, їжа) не задовольняються.

Від 6 місяців до року – дитина лякається незнайомих людей, коли мама залишає її, коли відбувається зміна обстановки.

Від року до 2 років – до всіх перерахованих вище страхів додається страх отримати травму, так як активно розвивається рухова активність. Особливо загострюється страх розлуки з мамою.

Два-три роки – до страху розлуки додається боязнь емоційного відкидання з боку значущого іншого. У цьому віці проявляються страхи природних явищ: грози, блискавки. Вночі дитина боїться появи негативних казкових персонажів.

3–5 років – до всіх попередніх страхів приєднується тріада: самотності, темряви і замкнутого простору.

5–6 років – лякаються страшних снів, монстрів.

6–7 років – максимальна вираженість страху, пов'язана з появою у дитини почуття часу і простору. Вона знає вже, що люди вмирають, і відчайдушно боїться втратити членів своєї сім'ї і померти. Актуалізуються соціальні страхи, страхи, пов'язані зі школою.

7–8 років – дитина боїться помилки на уроці, конфліктів з однокласниками.

8–11 років – інстинктивно-детерміновані страхи поєднуються з соціальними: страх не бути відповідним прийнятим нормам, страх смерті батьків.

11–13 років – з'являються соціальні фобії: уславитися невдахою, білою вороною, бути відкинутим компанією приятелів. Страх фізичних вад, непривабливості.

13–16 років – страх не бути собою, так як з одного боку підліток прагне зберегти свою індивідуальність, а з іншого належати групі.

З'являються страхи свого тіла і його змін – у дівчаток поява менструацій, у хлопчиків полюцій. Особливості підліткових страхів у тому, що вони ретельно приховуються і сприймаються підлітком як щось хворобливе і ганебне.

Виходить, що страхи супроводжують дитину постійно в процесі розвитку. З деякими з них нічого не потрібно робити, вони проходять з віком, але з тими, що заважають дитині нормально розвиватися, працюють психологи.

Фото ілюстративне

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора